Vul je glas nog eens bij: juist in dialoog

We kunnen inderdaad tot op de micromillimeter precies uitvinden of het glas meer naar de lege kant dan naar de volle kant tendeert. Dat is dan een wis-en natuurkundige benadering maar zeker geen communicatieve. In communicatie kun je het glas in heel veel omstandigheden bijvullen.

Veel expats die een taaltraining volgen bij dutchindialogue komen binnen met een tamelijk zware last op de schouders. Ze voelen zich ALLEEN verantwoordelijk voor een dialoog in het Nederlands. De last op de schouders komt van een voortdurende bewaking van het eigen gedrag; IK maak hier zo dadelijk de fouten.  Op elke schouder drie cipiers. Het doel van onze trainingen is dan niet: haal alle bewaking van de schouders.

Het scheelt al heel veel in gewicht als er drie of vier zware bewakers minder zijn. Daarna helpt de metafoor van het samen een drankje nemen en bijvullen. In dialoog drink je je glas niet alleen. De ander is medeverantwoordelijk voor het welslagen ervan. Dat is ook het geval als een van beide gesprekspartners wat minder eloquent is. Het hangt dan af van de wellevendheid van de gesprekspartner of hij/zij iets meer geduld opbrengt, een tweede kans geeft.
Dat betekent dat een expat zo’n tweede kans wel moet nemen, dat hij/zij het glas ook wil bijvullen. In communicatie heet dit dan geen ‘refill’ maar een ‘repair’. Het is doodnormaal dat iemand in een conversatie zichzelf herroept, of hardop denkend om een pauze vraagt.
‘Nee, sorry, dat bedoel ik anders’; ‘Nee, laat ik dat een anders zeggen’; ‘Eens kijken, hoe kan ik dat beter uitleggen?’ ; ‘Hè, hoe heet dat ook al weer, je weet wel zo’n …’‘ Even wachten, het ligt op het puntje van mijn tong, ik bedoel zo’n …’ ; ‘Hè, help me eens even, ik kom niet op het woord. Hoe noem je dat? Het lijkt op..’ etc.
Wis-of natuurkundige perfectie helpt je niet in communicatie. Vul je glas rustig bij. Doe een repair: het scheelt minimaal twee bewakers op schouders die toch al zwaar beladen zijn. Het mooie is dat onze samenwewerkingspartner #bilingualsolutions precies eenzelfde benadering heeft. 

Onze trainingen hebben op zich al een goede (dialogische) afdronk en geven daarna altijd de kans bij te vullen. Neem die kans!